NaslovnaRase pasaŠKOTSKI HRT

ŠKOTSKI HRT

  • Naziv rase: Škotski hrt
  • Originalni naziv rase: DEERHOUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 158
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – Hrtovi
  • Poreklo: Škotska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: oko 10 godina

Škotski hrt je odličan lovac, koji se koristi pre svega svojim njuhom, sposoban da dostigne brzinu od 50 km/h. Kao ljubimac izuzetno veran, poslušan i privržen svom vlasniku.

POREKLO

Škotski hrt je veoma stara rasa o čijem nastanku se veoma malo zna. Prema nekim zapisima ovaj lovački pas je postojao u Škotskoj još pre nego što su se sami Škoti doselili u devetom veku. U Škotskoj se koristio za lov na jelene. Ovaj pas najčešće lovi u paru, veoma je brz kao i ostali hrtovi, ali u lovu više koristi svoj odličan njuh. U Evropu je stigao 1863. godine, a u SAD se i dan danas koristi za lov na jelene i kojote. Dostiže brzinu veću od 50 km/h.

IZGLED

Škotski hrt je veliki pas, veoma snažnog tela i jakih kostiju. Poseduje veoma oštru i dugu dlaku, koja je na predelu glave i stomaka mekša nego na ostatku tela. Mogu se javiti u sledećim bojama: tamno ili svetlo siva, boja peska, tigrasta ili žuta, crveno braonkasta sa crnom maskom. Imaju tipičnu hrtovsku građu, sa snažnim, elegantnim, ali i takozvanim mršavim izgledom. Minimalna visina mužjaka iznosi 76 cm, a ženki 71 cm. Prosečna težina je 48 kg.

škotski-hrt-rase-pasa
foto: Canva pro

NARAV

Škotski hrt je pre svega odličan i brz lovac, savršenog njuha. Izuzetno je odan, i veoma privržen svom vlasniku i ljudskoj porodici. Kada nije u lovu je miran, vrlo retko laje. Važi za poslušnog i lakog za obuku. Prijateljski je nastrojen prema ljudima i deci, ali je neophodno od malih nogu privikavati ga na druge životinje zbog njegovog izraženog lovačkog instinkta.

ZDRAVLJE I NEGA

Ne preporučuje se držanje ovog psa u stanu, jer zahteva dosta aktivnosti i puno prostora. Neophodno je obezbediti mu redovne fizičke aktivnosti, minimum sat vremena trčanja dnevno. Dlaka mu nije zahtevna za negu, dovoljno je nedeljno četkanje i periodično skraćivanje dlake. Kao i ostali hrtovi, veoma malo jede i nije iznenađujuće da mu se rebra ocrtavaju. Loše podnosi velike vrućine. Mogu se javiti sledeći zdravstveni problemi: rak kostiju, srčani problemi, kao i torzija želuca.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari