NaslovnaPSITIBETSKI ŠPANIJEL

TIBETSKI ŠPANIJEL

  • Naziv rase: Tibetski španijel
  • Originalni naziv rase: TIBETAN SPANIEL
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 119
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9 – Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Tibet
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-15 godina

Tibetski španijel je stara rasa, kao što i samo ime kaže, nastala na Tibetu. U pitanju je pas za pratnju, izuzetno je privržen svom vlasniku i ljudskoj porodici. Dobar izbor za porodice sa decom.

POREKLO

Tibetski španijel se prvi put pominje u 7. veku, kao pratilac tibetanskih monaha u manastirima. Bili su pre svega pratioci, ali i čuvari manastira zajedno sa njihovim mnogo većim rođacima tibetskim mastifima. Na teritoriju Evrope je stigao u 19, veku s tim što je postao popularan tek u periodu nakon Drugog svetskog rata.

IZGLED

tibetski-španijel-rase-pasa
foto: Pixabay

U pitanju je mali pas, umiljatog izgleda. Glava mu je nešto manja u odnosu na telo, nosi je visoko uzdignuto. Lobanja je blago zaobljena sa jasno vidljivim stopom i njuškom srednje dužine. Nos je uglavnom crne boje, a oči su tamno braon, ovalnog oblika i srednje veličine. Oči su postavljene šire i sa uvek crnim kapcima. Ovaj pas je srednje snažne građe, u odnosu na svoju malu veličinu sa dobro zaobljenim rebrima i ravnim i čvrstim leđima. Dlaka mu je svilenkaste strukture, može se javiti u mnogim bojama. Najčešća je zlatna boja. Rep je dobro odlakan i nošen visoko.  Prosečna visina je od 24 do 28 cm, a težina od 4 do 7 kg.

NARAV

Tibetski španijel je vrlo živahan, umiljat i nezavisan pas. Važi za inteligentnu rasu, dobre je naravi, odlično se slaže sa decom i uživaće u igri sa njima. Za dresuru uglavnom nisu teški, ali mogu imati tvrdoglavu crtu i jednostavno ignorisati zadate komande. Sa obukom i socijalizacijom je potrebno početi što ranije, bez korišćenja grubih metoda. Voli da laje, važi za dobrog čuvara bez obzira na svoju malu veličinu.

ZDRAVLJE I NEGA

Tibetski španijel je odličan pas za držanje u stanu, kako ne zahteva mnogo prostora i fizičkih aktivnosti. Naravno redovne i svakodnevne šetnje se podrazumevaju. Njegova dlaka nije zahtevna, ali joj je neophodno svakodnevno četkanje kako bi se sprečilo mršenje i formiranje čvoriča. Posebnu pažnju je potrebno posvetiti higijeni ušiju i dlaci na ušima. Važe za generalno zdravu rasu ali mogu biti skloni alergijama, displaziji kuka i kolena, kao i raznim bolestima oka.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Umeren nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Lak za teniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Umerena 

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari