RAGAMAFIN

  • Naziv rase: Ragamafin
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Velika mačka
  • Prosečan životni vek: 8-13 godina

Ragamafin je jedna od najvećih maca na svetu. Izgledom veoma podseća na ragdol macu, izvanrednog je karaktera. Umiljata, inteligentna, obožava da vreme provodi okružena svojom ljudskom porodicom.

POREKLO

Amerikanka Ana Bejker se smatra odgovornom za nastanak i razvoj ove rase. Ragamafin koja veoma izgledom podseća na ragdol macu je nastala ukrštanjem ragdola, himalajske, persijske i američke dugodlake mačke. Nastala je 1994. godine, a međunarodno je priznata od 2011. godine. Originalno je njeno ime trebalo da bude liebling od nemačkog „draga“ i „srculence“, ali njeno važeće ime, nastalo kao šala odgajivača, u bukvalnom prevodu sa engleskog znači „odrpanac“.

IZGLED

Ragamafin je velika mačka koja izgledom veoma podseća na ragdol mačku. Poseduje dugu dlaku, koja se retko mrsi. Javlja se u svim bojama i kombinacijama boja. Oči im takođe mogu biti u svim kombinacijama boja. Interesantna činjenica je da se mačići ragamafina rađaju potpuno beli, tek kasnije dobijaju svoj pravi izgled. U pitanju je dosta mišićava maca sa dugim i veoma raskošnim repom. Ženke ragamafina su teške između 4,5 i 7 kg, dok mužjaci dostižu težinu i do 9 kg.

NARAV

Ragamafin je velika maza koja svog vlasnika obožava da prati u stopu, kao i da što više vremena provodi u njegovom krilu. Vrlo je umiljata i inteligentna, obožava da poput psa trčkara za lopticom i da je donosi svom vlasniku. Dosta lako uči sve trikove i voli da dočekuje ljude iz svoje porodice kod ulaznih vrata. Voli da je okružena ljudima, patiće ukoliko duži vremenski period bude sama. Idealna je za porodice sa decom, jer je sa decom vrlo strpljiva i tolerantna. Dobro će se slagati i sa ostalim ljubimcima ukoliko ih imate, bilo da je u pitanju druga mačka, pas ili ptica.

ZDRAVLJE I NEGA

Ragamafin je definitivno ljubimac za stan, obožava biti okružena svojom porodicom. Poseduje veliku energiju i uživaće u trčkanju za lopticom ili igranju i maženju sa decom i drugim ukućanima. Njena divna dlaka se skoro uopšte ne mrsi, ali je preporuka da se četka minimum jednom nedeljno kako bi krzno ostalo glatko, sjajno i zdravo. O higijeni će same voditi računa, pa nema potrebe za čestim kupanjem. Ove mace sporo sazrevaju, punu zrelost kao i veličinu dostižu tek u svojoj četvrtoj godini. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu biti sklone gojaznosti pa je o njihovoj ishrani potrebno povesti računa.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 2/5
* Nezavisnost: 2/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari