NaslovnaPSITOLING RETRIVER

TOLING RETRIVER

  • Naziv rase: Toling retriver
  • Originalni naziv rase: NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 83
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8 – Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: Kanada
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 14 godina

Toling retriver je rasa koja je nastala u Novoj Škotskoj u Kanadi. U pitanju je odličan lovački pas na vodene ptice, ali i veran kućni ljubimac. Blagog je karaktera, odličan izbor za aktivne ljude, kao i porodice sa decom.

POREKLO

Toling retriver je rasa koja se razvila u Novoj Škotskoj tokom 19. veka. Ovaj pas je bio korišćen u lovu na vodene ptice. On je na specifičan način mamio jata pataka u puščani domet lovca igrajući se i trčkajući pored obale najčešće za parčetom drveta ili lopticom koju mu lovac baca. Nakon što lovac upuca željenu pticu toling bi na njegovu komandu otišao i doneo mrtvu ili ranjenu pticu. Prema nekim izvorima nastanku ove rase su doprineli irski seter, engleski španijel, zlatni retriver i mnogi drugi. Kanadski kinološki klub je rasu priznao 1945. godine, a u Evropi su se pojavili krajem 80-tih godina. Od strane AKC je zvanično priznat kao rasa tek 2003. godine.

IZGLED

toling-retriver-rase-pasa-mojljubimac (2)
foto: Pixabay

Toling se ubraja u pse srednje veličine. Glava je kod ovog psa jasnih kontura, sa blago zaobljenom lobanjom i ravnim obrazima. Njuška je klinasta sa snažnom donjom vilicom. Oči su bademasog oblika, srednje veličine, najčešće u boji ćilibara ili u braon boji. Uši su usađene visoko i trouglaste. Vrat i ostatak tela su mišićavi. U pitanju je pas atletske građe sposoban da dugo pliva i trči. Dlaka mu je meka, dosta gusta, srednje dužine i vodootporna. Može se javiti u raznim nijansama crvene i oranž boje. U većini slučajeva je ravna, ali može biti blago talasasta na predelu leđa. Prosečna visina mužjaka se kreće između 48 i 51 cm, a visina ženki 45 i 48 cm.  Prosečna težina odraslog mužjaka je između 20 i 23 kg, a ženki između 17 i 20 kg.

NARAV

U pitanju je pametan pas radoznale i generalno vesele prirode. Blagog je karaktera, dobro se slaže sa decom, čak i onom manjom. Prema strancima je nepoverljiv i važi za dobrog čuvara. U većini slučajeva se dobro slaže i sa drugim životinjama, ali može se javiti agresija u nekim slučajevima ukoliko nisu ispravno socijalizovani. Važi za inteligentnu rasu, pogodan je za obuku i dresuru. Dobro reaguje na dresuru pozitivnim metodama, bez korišćenja grubosti. Potreban mu je iskusan i strpljiv trener.

ZDRAVLJE I NEGA

toling-retriver-rase-pasa-mojljubimac (2)
foto: Pixabay

Ovaj pas zahteva veliku količinu fizičkih aktivnosti. Obožava trčanje i vodu, idealno bi bilo voditi ga na plivanje na reku ili jezero. Može se prilagoditi životu u gradu, ali biće srećniji u kući sa pristupom dvorištu u ruralnoj sredini. Njegova dlaka nije zahtevna za negu, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno, a kupanje samo po potrebi. Kao rasa važe za generalno zdravu, ali mogu biti skloni Adisonovoj bolesti i progresivnoj atrofiji mrežnjače.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Visoka tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari