NaslovnaINFOSEZONA KRPELJA U TOKU - NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU I KAKO IH...

SEZONA KRPELJA U TOKU – NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU I KAKO IH UKLONITI?

SEZONA KRPELJA – Krpelje svrstavamo u paukolike životinje koji se mogu videti golim okom, naročito kada su puni krvi.  Prouzrokuju oboljenja čoveka i životinja te predstavljaju značajnu opasnost. Po značaju u svetu i kod nas izdvaja se vrsta Ixodes ricinus.

Prilikom oplodnje i transformacije krpelji sisaju krv svog domaćina. Mužjaci i ženke pričvrščuju se na domaćina pomoću specifičnog usnog aparata i tu se odvija oplodnja. Po završetku oplodnje, mužjak umire, a ženka nastavlja da ispija krv domaćina i do 11 dana i može povećati svoju veličinu i do 100 puta. Nakon toga ženka se opušta i proces nastavlja na tlu. Polaže jaja u travi, ispod lišča i mahovine u jazbini glodara, pukotini zemlje. Za 7 dana ženka u zemlju će poloziti 200 – 9000 jaja. Posle 6 nedelja iz jaja nastaje larva koja se dalje pričvršćuje na sitne životinje i tu pije krv 3 – 6 dana. Posle ishrane, larve padaju na zemlju i tu ostaju oko mesec dana i pretvaraju se u nimfe i traže novog domaćina. Tu će se zadržati 6 – 7 dana, daje padaju na zemlju gde ostaju oko dva meseca i posle presvlačenja transformišu se u adulte. Razviće krpelja traje od 6 meseci do nekoliko godina.

za rase pasa

Posle svake šetnje pregledajte svog ljubimca. Ako se krpelj još uvek nije zakačio za kožu, možete ga slobodno izvaditi prstima ili isčetkati gustom četkom. Ako se pak zakačio na kožu i već počeo da ispija krv i da se hrani treba obratiti pažnju. Najbitnije je da krpelja što bliže uhvatite pincetom ili specijalnom hvataljkom, okrenete ga u smeru suprotnom od kazaljke na časovniku, iščupate ga i očistite alkoholom mesto na kome je bio prikačen krpelj.

Kako bi sprečili pojavu krpelja možete koristiti ampule i sprejeve različitih proizvodžača, ogrlice, tablete.

Pročitajte još: INFO 

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari