NaslovnaRase mačakaBOMBAJSKA MAČKA

BOMBAJSKA MAČKA

  • Naziv rase: Bombajska mačka
  • Poreklo: SAD 
  • Veličina: Srednja mačka
  • Prosečan životni vek: 15-20 godina

Bombajska mačka je nastala pedesetih godina u SAD. Prepoznatljiva je pre svega prema svom divnom skoro satenskom crnom krznu. Izuzetno je inteligentna, lako uči nove trikove. Obožava da bude okružena ljudima iz svoje porodice, loše podnosi samoću.

POREKLO

Bombajska mačka je nastala ukrštanjem burmanske mačke i američke kratkodlake mačke. Prepoznatljiva je po crnoj kratkoj dlaci zbog kojeg je poznata i pod nazivima crna burmanska mačka i mini panter. Amerikanka  Nikki Horner se smatra osnivačem rase jer je ona 1953. godine u Luisvilu započela proces dobijanja ove mace. Prema nekim izvorima 1989. godine je par bombajskih mačaka stigao na teritoriju Francuske i od njihovih potomaka je nastala Evropska rasa ove mace.

IZGLED

Bombajska mačka ime lice umereno klinastog oblika, uši su joj veće nego kod običnih mačaka i zaobljene su na vrhovima. Na rubu oko očiju i na šapama ima jastučiće, rep joj je dugačak, telo vrlo mišićavo i čvrsto a leđa ravna. Jedina priznata boja ove mačke je crna, ali postoje i tamnosmeđi primerci. Mačići se rađaju svetliji, pa postepeno tamne godinama. Njeno krzno ima specifičan skoro satenski sjaj. Ima velike i udaljene oči koje se kod primeraka iz SAD javljaju u boji zlata ili bakra, dok se kod primeraka iz Engleske javljaju u boji zlata, žutoj ili zelenoj boji. Prosečna težina ove mačke se kreće između 3,6 i 6,8 kg, gde su mužjaci nešto krupniji u odnosu na ženke. 

bombajska-mačka-rase-mačaka
foto: Pixabay

NARAV

Bombajska mačka zahteva dosta pažnje i privržena je svom vlasniku. Preporučuje se za ljude koji dosta vremena provode kod kuće, jer ova maca loše podnosi samoću. Dosta prede i ima vrlo specifičan mjauk koji voli da koristi. Lako se prilagođava životu u stanu, a može se naučiti i na povodac. Važi za inteligentnu, lako uči trikove, a može se naučiti i da donosi stvari. Ne slaže se najbolje sa drugim mačkama, pre će se prilagoditi životu sa drugim psom kao ljubimcem, nego sa drugom macom.

ZDRAVLJE I NEGA

Bombajska mačka je snažna i generalno zdrava rasa. Vrlo brzo postaje seksualno zrela, pa ukoliko se rešite na sterilizaciju vašeg ljubimca je to potrebno učiniti između 6-og i 9-og meseca. Smatra se potpuno fizički zrelom kada napuni pune 2 godine. Njihova sjajna dlaka nije zahtevna za negu, dovoljno joj je nedeljno četkanje. Obožavaju hranu, pa je potrebno povesti računa o njihovoj kilaži kako bi se izbegla gojaznost. Takođe, mogu ponekad imati genetsku nepravilnost i roditi se sa problemima na lobanji. Od ozbiljnijih zdravstvenih problema mogu oboleti od hipertrofične kardiomiopatije (nasledna bolest srca), pojačanog suzenja očiju i poteškoća sa disanjem zbog kratke njuške.

Statistika


* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3/5
* Odnos prema deci: 3/5
* Potrebno održavanje: 2/5
* Nezavisnost: 2/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

1 KOMENTAR

  1. Dobio sam 2015. običnu potpuno crnu mačku ( tada je imala 7 meseci, sada ima 6 godina) koja jako liči na bombajsku, dlaka joj je sjajna toliko da pod svetlom blica ljudi misle da je siva, krzno je mekano, kao pliš, ne kostreši se (osim repa kada je uplašena), sija kao da je nauljena, žutih očiju koje postaju zelenkaste zavisno od osvetljenja, sterilisana je sa 10 meseci, živi sa mnom isključivo u kući, ne ide vani, voli da se mazi, prati me svuda po kući, spava na mom krevetu noću, jako je vezana za mene. Pored nje imam i dva psa, jednog mešanca (otac rotvajler) mužjaka od 3 godine a pre 10 meseci sam sa ulice udomio vučjaka ženku (oko 7 godina) ali oni žive u drugom delu kuće, danju su napolju jer imam veliko dvorište a kućna vrata su uvek otvorena pa mogu da budu gde žele, noću spavaju unutra kako im je po volji, ali mačka ih se jako boji tako da ne dolaze u kontakt. Pokušao sam ranije kada je mešanac bio mali (dobio sam ga sa oko 2 meseca) da ih sprijateljim ali nije išlo. Sa vučjakom nisam ni pokušavao, plaši je se čim je ugleda i beži negde na visinu. Mačka, MImi, sada ima 4,35 kg, ugojila se skoro 1 kg od jesenas, ne jede mnogo ali dosta spava…lutka, zapravo svi troje su lutke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari