NaslovnaRase pasaSLOVAČKI PASTIRSKI PAS

SLOVAČKI PASTIRSKI PAS

  • Naziv rase: Slovački pastirski pas
  • Originalni naziv rase: SLOVENSKY CUVAC
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Slovačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 11 -13 godina

Slovački pastirski pas ili slovački čuvač kako ga još nazivaju je stara rasa, nastala u Slovačkoj. Odličan čuvar, izvanrednog sluha a kao kućni ljubimac privržen i veran svojoj porodici. Nije pas za neiskusne vlasnike, preporučuje se držanje u dvorištu.

POREKLO

Slovački pastirski pas je stara rasa, koja postoji već više vekova, a prema nekim izvorima vodi poreklo od artičkih vukova. Nastao je na teritoriji Slovačke, odnosno na planinskom lancu Tatra. Ovaj veliki pas odlično podnosi oštru planinsku klimu, pa se uglavnom koristi za čuvanje i teranje stoke, ali i kao čuvar imanja. Njegovo ime je povezano sa slovačkom reči koja znači „slušati“.

IZGLED

U pitanju je veliki i snažan pas, čvrstih kostiju i jake konstitucije. Zbog njegove bujne dlake, na prvi pogled deluje još krupniji nego što zapravo jeste. Dlaka je vrlo gusta, štiti ga od spoljnih uticaja, polu duga i uvek snežno bele boje. Na zadnjim stranama nogu, je dlaka vidno duža. Poseduje veliku lobanju i snažne čeljusti sa makazastim zubalom. Oči su tamne i ovalnog oblika. Uši su dugačke, nošene priljubljeno uz glavu i duge. Rep u mirovanju visi i gusto je odlakan. Visina kod mužjaka se kreće između 62 i 70 cm, a kod ženki između 55 i 65 cm. Prosečna težina mužjaka se kreće od 35 do 45 kg, a ženki između 30 i 40 kg.

NARAV

Slovački pastirski pas je pre svega odličan čuvar izvanrednog sluha, ali i vrlo privržen kućni ljubimac. Ovaj pas je mirne naravi, ali ukoliko je potrebno bez problema će se upustiti u borbu sa medvedom ili vukom. Zaštitnički je nastrojen prema svojoj porodici, bez obzira na ogromnu veličinu pažljiv je i nežan prema deci. Zahteva ranu socijalizaciju, potreban mu je dosledan i dominantan vlasnik jer ovaj pas može posedovati tvrdoglavu crtu. Nikako nije pas za neiskusne vlasnike.

ZDRAVLJE I NEGA

Potrebna mu je velika količina svakodnevnih fizičkih aktivnosti poput dužih šetnji i vežbi na otvorenom kako bi ostao u kondiciji. Ne preporučuje se za život u stanu. Bez problema može živeti u dvorištu jer ga njegovo gusto krzno štiti od niskih temperatura. Dlaka kod ovog psa nije zahtevna za održavanje, dovoljno joj je četkanje par puta nedeljno i kupanje kada je to potrebno. Važi za dosta zdravu i otpornu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari