NaslovnaRase mačakaTURSKA ANGORA MAČKA

TURSKA ANGORA MAČKA

  • Naziv rase: Turska angora mačka
  • Poreklo: Turska
  • Veličina: Srednja veličina
  • Prosečan životni vek: 12-18 godina

Turska angora je stara rasa mačke, prelepog svilenkastog krzna. Veliki je atleta, voli biti u centru dešavanja, izuzetno privržena svom vlasniku. Minimalno se linja, mnogi primerci se rađaju sa očima različite boje.

POREKLO

Turska angora ili angorska mačka kako je poznatija je stara rasa koja vodi poreklo iz centralne Turske. Rasa je tokom 17. veka doneta iz Ankare (nekadašnja Angora) na teritoriju Francuske gde je stekla veliku popularnost. Odatle se relativno brzo proširila i na ostatak Evrope. Njena popularnost na izložbama je opala pojavljivanjem persijske mačke. U današnje vreme je umereno popularna kao kućni ljubimac, a zanimljiva činjenica je da je na izložbama zvanično priznata samo bela boja ove mace, iako se ona može naći u još dosta boja.

turska-angora-mača-rase-mačaka
foto: Pixabay

IZGLED

Angorska mačka je poznata po svom biserno belom prelepom krznu, ali se može javiti i u tabby odnosno prugastoj, crnoj sa braon podlakom ili sivkastoj boji. Srednje je veličine, dosta dugih nogu sa čupercima dlake između prstiju. Rep je kod ove mace izuzetno bogato odlakan i dug. Dlaka je duga ili polu duga, svilenkaste strukture sa bogatim okovratnikom. Oči su bademastog oblika, umereno kose. Ono što je karakteristično sa ovu prelepu macu je da može imati oči različite boje, najčešće je jedno oko plave boje, a drugo svetlo smeđe. Prosečna težina ženki se kreće između 3,5 i 5,5 kg, a mužjaci su u većini slučajeva teži od 5,5 kg.

NARAV

Angorska mačka važi za vrlo umiljatu, inteligentnu kao i odanu svom vlasniku. Obožava da provodi vreme sa vlasnikom, kao i da bude obasipana pažnjom i maženjem. Drušvena je maca, biće najsrećnija ukoliko uživa sa još jednom macom u svom domu. Takođe, je prijateljski nastrojena i prema nepoznatim ljudima. Razigrana je, važi za velikog atletu i ostaje takva do starije dobi. Najčešće se vezuje za jednu osobu, prema tom članu porodice će biti neverovatno zaštitnički nastrojena. Ne plaši se vode, nije joj strano ni da zapliva.

turska-angora-mača-rase-mačaka
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Ova maca ne poseduje poddlaku pa je njeno svilenkasto krzno lako za održavanje. Minimalno se linja, pa joj je dovoljno četkanje jednom do dva puta nedeljno. Preporučuje se i povremeno kupanje, pogotovo kod primeraka sa svetlijom dlakom. Kao što smo već naveli, ova maca može imati oči različite boje, u pitanju je anomalija poznata kao „Sindrom Dejvija Bouvija“ u medicini poznata kao heterohromija. Takođe, većina primeraka ovih maca koje imaju plave oči je gluva ili delimično gluva.

 

Statistika


* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 3/5
* Nezavisnost: 2/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari