NaslovnaRase mačakaBRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA

BRITANSKA KRATKODLAKA MAČKA

  • Naziv rase: Britanska kratkodlaka mačka (British Shorthair Cat)
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednja do Velika
  • Prosečan životni vek: 12-17 godina

Britanska kratodlaka mačka se razvila tokom 19. veka i jedna je od najstarijih priznatih rasa mačaka. Prema legendi potiču od mačaka koje je Cezar doneo još u prvom veku naše ere iz Egipta u Veliku Britaniju. Zbog specifične dlake i veoma gustog krzna zovu je i „plišani medvedić“ među mačkama. Odličan je lovac, veoma je inteligentna. Najpoznatiji predstavnik ove mačije rase je Češirski mačak iz Alise u zemlji čuda Luisa Kerola.

POREKLO

Prema legendi potiču od mačaka koje su Rimljani doneli sa sobom iz Egipta u Veliku Britaniju zarad zaštite od malih štetočina. Ove mačke su se kasnije ukrstile sa jednom od sorti domaćih mačaka na obalama Britanije i na taj način prilagodile pre svega novoj klimi i vremenskim uslovima. Važe za jednu od najstarijih priznatih rasa mačaka, posebnu popularnost su stekle u viktorijansko doba. Posle drugog svetskog rata im je pretilo izumiranje, ali uspešnim ukrštanjem su spašene od zaborava.

britanska-kratkodlaka-mačka-rasa
foto: Pixabay

IZGLED

Britanska kratkodlaka mačka je krupnije građe, zbog svog krzna dodatno izgleda punačko. Mužjaci mogu dostići težinu između 7 i 9 kg, a ženke od 4 do 6 kg. Imaju snažne grudi kao i ramena, kratak vrat i punije obraze. Ova rasa ima izrazito velike i okrugle oči, koje mogu biti zlatne, zelene kao i tirkizne boje. Krzno im je veoma gusto i mekano, pomalo nakostrešeno i može biti u mnogim bojama i kombinacijama boja. Najpopularnija  i najtraženija je plava, odnosno siva boja krzna, ali su ukrštanjem nastale i mnoge druge: crna, narandžasta, krem, čokoladna, kao i razne kombinacije zlatno i srebrno osenčenih. Ono što je specifično za izgled ove mačke jeste njihov karakterističan osmeh, setite se samo Češirskog mačka iz Alise u zemlji čuda.

NARAV

Veoma su poslušne i lako se mogu trenirati. Mada nisu mačke koje će uživati da sede u vašem krilu, pre će odmarati sklupčane pored vas i naravno kao i skoro svaka mačka uživati u maženju i češkanju. Veoma je inteligentna, mirne naravi i tolerantna. Odlična je kao kućni ljubimac, pored toga što je sjajan lovac, savršeno se slaže sa decom. Izuzetno retko mjauču, ali su poznate po izuzetno glasnom predenju.

britanska-kratkodlaka-mačka-rasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Britanska kratkodlaka mačka važi za dosta zdravu i dugovečnu rasu, ali i kod njih su moguća oboljenja poput kardiomiopatije i hemofilije tipa b. Gojaznost takođe može biti veliki problem, razlog je što ove mačke vode uglavnom sedeći stil života, a vole dosta da jedu.

Što se nege tiče, nisu preterano zahtevne, dovoljno im je nedeljno četkanje krzna, osim na proleće i jesen kada se linjaju u većoj meri. Ukoliko rešite da nabavite sebi jedan primerak ove rase, imajte na umu da one spadaju u nešto skuplje rase, pa iako za negu nisu zahtevne i skupe, njihova kupovina može ipak biti značajna investicija.

Statistika

(na skali od 1 do 5)

* Nivo energije: 2/5
* Nivo razigranosti: 3/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 2/5
* Nezavisnost: 4/5

Bonus video:

Izvor: purina.com, petfinder.com, lepetit.rs, stil.kurir.rs

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari