NaslovnaRase mačakaKURILSKA MAČKA

KURILSKA MAČKA

Kurilska mačka jeste rasa domaće mačke poreklom sa Kurilskih ostrva, arhipelaga u Tihom okeanu, na dalekom istoku Rusije. Radi se o vrlo karakterističnoj rasi mačaka – naime svi smo navikli da viđamo mačke lepog, dugog repa, dok u ovom trenutku na tako nešto trebamo zaboraviti. Kurilska mačka poseduje kratak rep, obrastao pufnastim krznom, pomalo podsećajući na zečiji rep. Jedna je od samo nekoliko rasa mačaka u Svetu sa ovom telesnom karakteristikom, kao što su npr. Japanska bobtejl mačka i Manks mačka sa ostrva Man, između Irske i Velike Britanije.

Kurilska mačka je karakteristična po još mnogo čemu, jedna od tih karakteristika je i to što se u isto vreme može pronaći kako u divljem, tako i u odomaćenom/domestifikovanom obliku.

Telo je pomalo zdepasto, ali snažno i čvrsto, noge su srednje dugačke, grudni koš je širok i srednje dubok, leđa su ravna i blago zasvođena u predelu karlice. Dlaka može biti duga ili kratka, kod odomaćenog oblika, dok je kod divljeg oblika duga sa slojem podlake, koji životinju štiti od dugih i oštrih zima. Boja dlake varira, kod divljeg oblika preovlađuju tamnije boje, sa duguljatim i širokim tamnim mrljama, nepravilnom oblika, kao i tigrasta boja, dok je kod odomaćenog oblika spektar boja mnogo širi, od žućkasto-smeđe ili tigraste, do čak i crno bele, ne postoje neke određene rasne odlike.

kurisla-mačka (2)
foto: Pixabay

Divlja Kurilska mačka naseljava pored Kurilskih ostrva, još ostrva Sahalin na dalekom istoku Rusije i Hokaido u Japanu i poluostrvo Kamčatka. Bilo odomaćene ili divlje, Kurilske mačke su vešti i predani lovci, pored miševa i pacova, na jelovniku im se mogu naći još gušteri, zmije i razne ptice, obzirom da naseljavaju ostrva i priobalne krajeve, ishrana im se može isto tako sastojati i od ribe.

Domaće Kurilske mačke su dosta česti ljubimci, kako u Japanu, tako i u Rusiji, širom bivšeg Sovjetskog Saveza i ostatka istočne Evrope. Uzgajaju se takođe u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, gde postoje klubovi uzgajivača i ljubitelja ove vrlo zanimljive i nesvakidašnje mačke. Može se pronaći u SAD-u, gde je okarakterisana kao egzotična rasa, ali ne mnogo česta i gajena.

Vratimo se na karakteristiku kojom je Kurilska mačka osvojila našu pažnju. Naime, kratak rep ove mačke je nastao kao posledica ostrvskog načina života. Usled nedostatka resursa za ishranu, rep je ostao zakržljao, što se na neki način može podvesti pod pojavom poznatom kao ostrvski diformizam, kada se životinje na ostrvu znatno razlikuju od svojih rođaka na matičnom kopnu. Ovo se ne može reći za prethodno spominjane druge predstavnike rasa kratkorepih mačaka, kod kojih je uzrok kratkog repa genetska mutacija. Opet priroda je pokazala da želi svakom živom biću dati mogućnost za opstanak, Kurilskoj mački je „skratila“ rep, nastala je tako jedna neobična i posve simpatična rasa, čime je Majka priroda pokazala opet svoju veliku šarolikost, kojom vekovima i milenijumima unazad očarava ogroman broj ljudi.

kurisla-mačka (1)
foto: Pixabay

autor teksta: Aleksandar Arsić

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari