EGZOTA MAČKA

  • Naziv rase: Egzota
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Srednje veličine
  • Prosečan životni vek: 15 godina

Egzota mačka je nastala u SAD, izgledom neverovatno podseća na plišanu igračku zbog svog karakterističnog bucmastog izgleda. U pitanju je umiljata, privržena maca, odličan izbor za porodice sa decom, ali i porodice sa drugim kućnim ljubimcima jer važi za vrlo prilagodljivu.

POREKLO

Egzota mačka je novija rasa mačaka, nastala pre okvirno 50 godina u SAD. Odgajivači su imali želju da naprave mačku sličnu persijskoj, ali sa kraćom dlakom jednostavnijom za održavanje. Duga dlaka persijske mačke zahteva dosta nege i vremena, pa su odgajivači želeli da naprave macu sličnog karaktera ali jednostavniju za održavanje. Prema nekim izvorima ukrstili su američku karatkodlaku i persijsku mačku, a prema nekim drugim izvorima i ruska plava i burmanska maca su učestvovale u miksu gena kako bi nastala današnja egzota mačka.

IZGLED

Egzota mačka podseća na okruglastu plišanu igračku. Poseduju krupne oči, bucmastu glavu i okruglasto nabijeno telo prekriveno kratkom dlakom. Ove mace odlikuju kraće kosti lobanje, mali nos i krupne oči. Mogu se javiti u raznim bojama a njihova prosečna težina se kreće između 4,5 i 9 kg.

egzota-rasa-mačaka (2)
foto: Canva

NARAV

Egzote su vrlo inteligentne, obožavaju igračke, najviše igračke sa pecaljkama ili nešto slično što mogu loviti. Kada potroše svoju energiju za igranje, ostatak dana vole da provode u leškarenju i odmaranju. Radoznale su, vrlo prilagodljive, odličan su izbor za porodice sa decom, ali i za porodice u kojima ima još drugih kućnih ljubimaca. Oglalašavaće se vrlo umilnim mjaukom, blage su naravi, tihe, nežne i vrlo umiljate. Mogu biti stidljive prema strancima.

ZDRAVLJE I NEGA

Dlaka egzote nije zahtevna za negu, ali neophodno im je svakodnevno čišćenje nabora oko nosa i očiju kako bi se sprečile moguće infekcije kože. Mogu biti sklone i kardiorespiratornim problemima i raznim problemima sa očima. Razlog za ovo drugo je to što je njihovo oko dosta krupno u odnosu na veličinu glave zbog čega imaju izbačenije očne jabučice što lako može dovesti do povreda rožnjače. Iako imaju više i gušće krzno u odnosu na druge kratkodlake mačke, njihova dlaka je jednostavna za negu, dovoljno im je četkanje jednom nedeljno kako bi njihovo krzno bilo sjajno i zdravo. Zbog gustog krzna je potrebno povesti računa tokom letnjih meseci, jer ove mace više vole da provode vreme na mestima koja su hladnija poput pločica u kupatilu. Rashlađujte redovno svoj dom, kako bi vašoj mezimici bilo prijatno na visokim temperaturama.

Statistika


* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema deci: Prijateljski
* Potrebno održavanje: Umereno teška za održavanje
* Nezavisnost: Srednji nivo

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari