NaslovnaRase mačakaLYKOI - MAČKA VUKODLAK

LYKOI – MAČKA VUKODLAK

  • Naziv rase: Lykoi
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Mala 
  • Prosečan životni vek: Više od 15 godina

Lykoi ili mačka vukodlak kako je poznatija je mačka vrlo specifičnog izgleda koja podseća na vukodlaka. Nedostatak dlake na području, oko očiju i lica i karakter koji više podseća na psa. Poseduje odličan lovački instinkt, njena nabavka može biti poprilična investicija.

POREKLO

Lykoi mačka je nastala prirodnom genetskom mutacijom, pretpostavlja se da je nastala na teritoriji SAD gde je mutacija prvi put primećena. U pitanju je mutacija obične kratkodlake mačke, koja izgledom vrlo podseća na vukodlaka. Zvanično je priznata kao rasa tek 2012. godine, iako se veruje da postoje već 20-ak godina unazad.

IZGLED

Ono što ovu mačku izdvaja od ostalih je karakterističan nedostatak dlake na području oko očiju, nosa, usta i ušiju. Ubrajaju se u male rase mačaka, jer potpuno odrasla Lykoi teži svega 3 kg. Imaju pepeljasto uglavnom sivo krzno i zbog nedostatka dlake oko njih vrlo upadljive krupne skoro zlatne oči. Mogu biti i u crnoj boji, ali se takvi primerci smatraju izuzetno retkim i njihova cena dostiže vrtoglavu cifru.

NARAV

Mačka vukodlak je vrlo radoznale prirode, ali nepoverljiva prema strancima. Poseduju beskrajnu energiju i odličan lovački instinkt. Loviće i napadaće sve što smatraju svojim plenom. Za ovu mačku se pre može reći da karakterom više podseća na psa, nego na svoje rođake mačke. Izuzetno je verna i privržena svom vlasniku.

ZDRAVLJE I NEGA

Ova maca neobičnog izgleda nema poznatih zdravstvenih oboljenja. Potrebno joj je obezbediti dovoljno prostora kako bi mogla da uživa u fizičkim aktivnostima, može se naučiti i šetnji na povodcu. Zbog svog karakterističnog izgleda i dugovečnosti postala je vrlo tražena u SAD a kako je retka rasa u pitanju nabavka mačeta ove rase je poprilična investicija  i može dostići čak i 2500 dolara.

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari