KORNIŠ REKS

  • Naziv rase: Korniš reks
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Srednja mačka
  • Prosečan životni vek: oko 15 godina

Korniš reks je engleska rasa maca nastala sredinom 20. veka. Prepoznatljiv po svom talasastom krznu i ekspresivnim očima. Privržen ljubimac, loše podnosi samoću. Decu voli i uživa u igranju sa njima.

POREKLO

Korniš reks maca je nastala sredinom 20. veka na engleskoj farmi u Kornvolu. Prvi primerak ove rase je bio žuto-bele boje i kovrdžave dlake, što je i jedna od glavnih fizičkih osobina ove rase. Ime potiče od korniš, po mestu rođenja, i reks kao naziv spontane genetske mutacije za talasastu dlaku. Ova maca je priznata u svim svetskim organizacijama – WCF, TICA, FIFe i CFA, ali je i dalje veoma retka. U SAD postoje ogromne liste čekanja za ovu rasu, dok u Evropi postoji malo veći broj odgajivača.

IZGLED

koriniš-reks-rase-mačaka-moj-ljubimac-info (2)
foto: Pixabay

Korniš reks ima telo srednje veličine, vrlo dugačko i tanko sa klinastom i jakom glavom koja se sužava prema bradi. Uši su kod ove mace uspravne, visoko postavljene i velike. Oči su ovalnog oblika i velike u odnosu na njegovo lice. Krzno korniš reksa je izuzetno mekano da dodir, talasasto i sastoji se samo od podlake. Sve boje su dozvoljene. Imaju definisane mišiće, čvrsto telo i izuzetno duge noge koje im omogućavaju da skoče dosta visoko. Takođe, imaju duge prste i prednje šape koriste skoro kao ljudi ruke. Prosečna težina ove mace se kreće između 3 i 4,5 kg.

NARAV

Korniš obožava da spava, naročito u krilu svog vlasnika. Vole biti okružene ljudima ili drugim životinjama, loše podnose samoću. Nikako ne vole same da se igraju. Ova maca će uživati u svim mogućim igrama sa svojim vlasnikom bilo da je u pitanju bacanje loptice ili donošenje partle iz vaše omiljene cipele. Po prirodi su vrlo radoznale, vole da istražuju i važe za inteligentne. Vole decu i rado će se igrati sa njima.

ZDRAVLJE I NEGA

Korniš reks se vrlo malo linja, njegova mekana dlaka nije komplikovana za negu. Ono na šta je potrebno obratiti pažnju jeste da je ova maca osetljiva na hladnoću, pa je tokom zimskog perioda potrebno obući joj neki dodatni sloj odeće. Takođe, neki pripadnici ove rase mogu imati osetljivost na neke vrste anestetika i mogu biti sklone gojaznosti.

Statistika

* Nivo energije: 4/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3/5
* Odnos prema deci: 5/5
* Potrebno održavanje:2/5
* Nezavisnost: 2/5

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari