NaslovnaRase pasaENGLESKI HRT

ENGLESKI HRT

  • Naziv rase: Engleski hrt
  • Originalni naziv rase: GREYHOUND, WHIPPET
  • AKC lista najpopularnijih pasa: Veliki engleski hrt 145, Mali engleski hrt 61
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – hrtovi
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Veliki pas i Mali pas
  • Prosečan životni vek: Veliki engleski hrt: 10-13 godina, Mali engleski hrt: 12-15 godina

Engleski hrt je poznat kao jedan od najbržih pasa na svetu, koji može dostići brzinu i do 60km/h. Koristi se u lovu, često u trkama pasa, a u današnje vreme sve češće kao kućni ljubimac. Energičan, okretan, elegantnog izgleda veoma veran i privržen svom vlasniku.

POREKLO

Kao što mu i samo ime kaže, nastao je u Engleskoj. Engleski odgajivači su imali želju da naprave brzu i okretnu rasu koja će biti savršeni pas za lov. Ukrštanjem različitih vrsta stvorili su engleskog hrta i njegovu specifičnu sposobnost da u trku ulovi plen. Najviše su se koristili prilikom lova na zečeve, a kasnije tokom 19. veka postaju veoma popularni na trkama pasa gde su odnosili mnoge pobede. Engleski hrt kakvog ga danas znamo, je nastao u Engleskoj, ali postoje brojni crteži pronađeni u starim  egipatskim grobnicama sa psima koji izgledom veoma podsećaju na njih.

IZGLED

Postoje dve vrste engleskog hrta koje se razlikuju po veličini, dok su im ostale karakteristike iste. Veliki engleski hrt ima prosečnu visinu od 71 do 76 cm, a njihova težina se kreće od 29 do 32 kg. Ženke su prosečno 5% manje od mužjaka. Mali engleski hrt ili vipet je dosta manjeg rasta, njegova visina se kreće od 47 do 51 cm, i prosečno su teški oko 12,5 kg. Visina njihovih ženki ide od 44 do 47 cm, i nešto su lakše od mužjaka. Obe vrste imaju sitnu i dugačku glavu, sa malim i tankim ušima. Oči su okrugle, bademastog oblika, vrat tanak, dug i elegantnog izgleda. Rep je dug i tanak, prsa i leđa su veoma snažna, noge razvijene mršave, ali veoma snažne sa razvijenim šapama. Podlaka je vunaste strukture i kratka, dok je pokrovna dlaka čvrsta i fine strukture. Dozvoljne su sve boje dlake, ali najcenjeniji su jednobojni sivi primerci.

NARAV

Engleski hrt je pre svega lovački i trkački pas, ali ako se opredelite da ga imate kao kućnog ljubimca imaćete vernog i privrženog četvoronožnog drugara pored sebe. Nisu teški za dresuru, jer imaju prirodnu inteligenciju i želju da udovolje svom vlasniku. Prilikom šetnji će najčešće ostajati u blizini svog vlasnika čekajući njegovu sledeću komandu. Dok su mlađi i nisu prošli dresuru ih obavezno vodite na povodcu prilikom redovnih šetnji, jer ukoliko vam vaš ljubimac zbriše u punom trku, ne postoji nikakva šansa da ćete ga sustići na dve noge. Vipet važi za umiljatijeg u odnosu na svog velikog rođaka, odlično će se slagati i sa decom, podjednako će uživati i u istrčavanju napolju i u izležavanju na kauču. Obe vrste veoma retko laju, pa nisu najbolji izbor za psa čuvara. Sa drugim životinjama će se lepo slagati ukoliko su pravilno socijalizovani, osim sa mačkama, prema njima gaje veliku netrpeljivost. Takođe, nije preporučljivo držati manje životinje u njihovoj blizini, osim ako nisu odrasli zajedno, jer nisu zaboravili svoje lovačke instinkte.

ZDRAVLJE I NEGA

Nije mu neophodna velika količina prostora, ali zahteva svakodnevne šetnje i dugo istrčavanje. Čist je, pedantan i skoro bez mirisa pa nema potrebe za čestim kupanjem. Preporučljivo je povremeno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka. Veoma su osetljivi na hemikalije, pa je potrebno povesti dodatnog računa prilikom izbora sredstava protiv krpelja i buva. Loše podnosi hladnoću, pa mu je tokom zimskog perioda potrebno obezbediti kaputić ili džemperić prilikom redovnih šetnji. Važe za generalno zdravu i veoma otpornu rasu, ali kod njih su moguće česte povrede zglobova, nogu, mišića kao i prstiju.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo enegije
* Nivo razigranosti: Visok nivo razigranosti
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari