MANČKIN

  • Naziv rase: Mančkin
  • Poreklo: Engleska
  • Veličina: Mala
  • Prosečan životni vek: 10-13 godina

Mančkin je relativno nova rasa, još uvek ne priznata od strane svih asocijacija. Prepoznatljiva po svojim kratkim nogama i niskom rastu. U pitanju je kućna maca, veoma mazna i privržena porodici. Jedan primerak ove mace je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najniža maca na svetu. Ime su dobile prema čuvenim patuljcima iz „Čarobnjaka iz Oza“.

POREKLO

mačka-maca
foto: Pexels

Nastala je četrdesetih godina prošlog veka u Engleskoj. Razvoj današnjih Mančkina se vezuje za jednu domaću mačku Blekberi,  koja je u Luizijani donela na svet leglo mačića u kome je polovina mačića imala kratke noge. Kod Mančkina je krivac za kratke noge gen koji se može uporediti sa genom kod Jazavičara odnosno u pitanju je gen koji spada u genetsku mutaciju. Dovoljno je da jedan roditelj bude nosilac gena kako bi se mačići rodili kratkonogi. TISA (The International Cat Association) je 2003. godine zvanično priznala rasu Mančkin, ostale i dalje imaju podeljena mišljenja o ovoj rasi. Bez obzira na podeljena mišljenja, ova rasa je stekla veliku popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama gde je ova maca jedan od omiljenih kućnih ljubimaca.

IZGLED

Mančkin ima mišićavo i izduženo telo sa izrazito kratkim nogama. Prednje noge su kod ove rase kraće od zadnjih. Kod ove rase dužina nogu može varirati pa  od izrazito kratkih do srednje dugih, pa tako postoje neki izrazito niski primerci i neki koji spadaju pod srednju veličinu mačke. Primera radi, Mančkin po imenu Lileput koja je 2013. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda je bila visoka svega 14 cm od šapa do ramena. Osim po pomenutim nogama, ova rasa je po svemu ostalom kao normalna mačka i može se pojaviti u različitim šarama, bojama i dužinama dlake.

NARAV

Radoznala po prirodi, energična i veoma aktivna mačka. Mačka koja je privržena porodici, i koja uživa u maženju, češkanju i igranju. Činjenicu da nije sposobna da se penje na veće visine, kao i da skače visoko, ova cica maca kompenzuje čestim propinjanjem na zadnje noge. Odlično se slaže sa drugim mačkama i decom. Takođe, uživa u igranju sa sjajnim sitnicama, koje voli da sakriva od svoje ljudske porodice.

ZDRAVLJE I NEGA

Mančkin mace nisu previše zahtevne za negu, uz pravilnu ishranu i fizičku aktivnost mogu doživeti svoj puni životni vek koji se kreće oko 13 godina. Krzno im je lako za češljanje, i nije preterano zahtevno za održavanje. Zdravlje ove rase je predmet diskusije, iako prema brojnim testovima važe za generalno zdravlje, pretpostavlja se da se kod ove rase mogu javiti problemi sa kičmom kao kod Jazavičara zbog gena koji je zadužen za njihov pomenuti zdepasti izgled. I neke mace ove rase mogu patiti od Lordoze, stanja u kojem kičma u donjem delu može imati prekomernu zakrivljenost.

Bonus video:

Izvor: njuska.com, nationalgeographic.rs

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari