SAVANA

  • Naziv rase: Savana
  • Poreklo: SAD
  • Veličina: Velika mačka
  • Prosečan životni vek: 15-20 godina

Savana mačka je jedna od hibridnih rasa mačaka specifičnog izgleda. Telo joj je pokriveno šarama koje su prugaste po nogama i vratu, a po ostatku njenog tela tačkaste. Voli decu kao i kupanje u vodi. Izuzetno retko mjauče, već proizvodi zvuk poput šištanja zmije.

POREKLO

Savana mačka je hibridna rasa koja je nastala ukrštanjem afričke divlje mačke – servala sa domačom mačkom. Nastala je u Sjedinjenim Američkim državama, a Međunarodno udruženje za mačke TICA ju je zvanično prihvatilo kao rasu 2001. godine. Tek od 2012 je udruženje dozvolilo učestvovanje ove mačke na izložbama i takmičenjima. U današnje vreme i dalje važi za retku rasu zbog malog broja odgajivača. Ubraja se među najskuplje mačke na svetu,  jer njena cena može dostići i više od 30 hiljada dolara. Interesantan podatak je da poznati pevač Džastin Biber poseduje dve mačke ove rase, kao i to da je ova rasa zabranjena u američkim saveznim državama Džordžija, Havaji, Teksas, Njujork i Masačusets.

IZGLED

Savana mačka se ubraja u jednu od najvećih pripitomljenih rasa mačaka. Veoma je snažne građe, egzotičnog izgleda i sa dosta dugim nogama. Javlja se u zlatnoj, narandžastoj ili srebrnoj boji sa crnim šarama. Ono što je karakteristično za savanu jeste da joj je telo pokriveno šarama koje su prugaste po nogama i vratu, a po ostatku njenog tela tačkaste. Mačići se rađaju sa plavim očima, koje kasnije postepeno prerastaju u zelenu, braon  i zlatnu boju. Zbog različitih faktora u genetici težina kod ove mačke može dosta da varira i  kreće se od 3,2 kg do 6.8 kg.

savana-mačka-rase-mačaka
foto: Pixabay

NARAV

Savana mačka važi za izuzetno inteligentnu, radoznale prirode i posvećenu svom vlasniku. Ima dosta energije, obožava da se penje i skače na visoka mesta. Neke od njih su u stanju da skoče poprilično visoko, prema nekim izvorima čak do 2,5 metara iz stojećeg položaja. Vole da istražuju po svom domu, tako da ne treba da vas  iznenadi ako vaša mačka samostalno nauči da otvara vrata i različite ormariće. Neke savana mačke su društvene i prijateljski raspoložene prema strancima pa čak i psima, dok su druuge stidljive i nepoverljive. Ono što je karakteristično za ovu mačku jeste da izuzetno retko mjauču, ali proizvode neobičan zvuk koji podseća na šištanje zmije. Takođe, izuzetno vole vodu i kupanje.

ZDRAVLJE I NEGA

Savana nije zahtevna za negu, kako bi se otklonile mrtve dlake dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno. Uglavnom će sama brnuti o svojoj higijeni i čistoći, pa joj je pored četkanja još potrebno povremeno skraćivanje noktiju kao i proveravanje ušiju. Važe za izuzetno zdravu i dugovečnu rasu, bez poznatih genetskih oboljenja. Pored troškova poput hrane i redovnih odlazaka veterinaru nećete imati mnogo izdataka, ali ako se opredelite za nabavku ove mace, imajte na umu da je njena kupovina poprilična investicija.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljski
* Odnos prema deci: Prijateljski
* Potrebno održavanje: Laka za održavanje

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari