NaslovnaMAČKETOKINŠKA MAČKA

TOKINŠKA MAČKA

  • Naziv rase: Tokinška mačka (Tonkinese)
  • Poreklo: Kanada
  • Veličina: Srednje velika
  • Prosečan životni vek: 13-16 godina

Tokinška mačka je nastala ukrštanjem sijamske i burmanske mačke. Mršava, ali veoma snažna, voli da provodi vreme sa svojim vlasnikom. Poznata po svom karakterističnom „govoru“ odnosno mjaukanju kojim voli da komunicira sa ljudima. Odličan ljubimac za ljude sa decom.

POREKLO

Originalno potiče iz Kanade, ime je dobila prema jeziku koji se govori u Tonkinu, koji se nalazi u zapadnom Vijetnamu. Prvi poznati primerak ove rase je postojao još u 19 veku, koji je uvezen u Ujedinjeno kraljevstvo 1930. S tim što ta rasa u tom periodu naravno nije bila zvanično priznata. Moderna tonkiška mačka je nastala ukrštanjem burmanske i sijamske mačke, u dve potpuno odvojene odgajivačnice u Kanadi i u Americi. Zvanično su priznate kao posebna rasa 2001. godine.

tokinška-mačka-rasa
foto: Esteban Maurer / Wikipedia

IZGLED

Mužjaci su teški oko 6 kg, ženke oko 4 kg. Mogu biti jednobojne, kao kod burmanske mačke ili jednobojne, ali sa njuškom, repom i šapama u drugoj boji kao kod sijamske mačke. Njihovo krzno može biti u nekoliko boja, tamno smeđa ili prirodna kako je neki nazivaju, u boji platine, plavoj mink i šampanjac boji.

NARAV

Tokinška mačka je inteligentna, veoma aktivna, glasna i generalno jako zainteresovana za dešavanja u svojoj okolini. Voli da je okružena ljudima, loše podnosi samoću. Za ovu rasu važi da su dosta pronicljive, kao i to da odlično razumeju takoreći „čitaju“ neverbalnu komunikaciju, pa su iz tog razloga odličan ljubimac za starije ljude, kao i osobe sklone autizmu. Odlično se slažu i sa decom i sa drugim ljubimcima.

tokinška-mačka
foto: Edenvane / Wikipedia

ZDRAVLJE I NEGA

Generalno su zdrava rasa, ali mogu da se pojave neki zdravstveni problemi poput astme, gingivitisa, kao i kardiovaskularne bolesti. Takođe su sklone alergijama.

Ono što je sjajno kod ove rase je da nemaju podlaku, pa njihova nega sa te strane nije preterano komplikovana. Dlaka je mekana i svilenkasta, pa joj je potrebno samo povremeno četkanje. Obavezno je redovno proveravati im uši, kao i zube kako bi se sprečila moguća paradentoza. Takođe, bitno je znati da ova rasa važi za veoma urednu životinju, s toga obratite pažnju da njeno mesto za spavanje kao i činija za hranu mora uvek biti savršeno čisto.

Statistika

(od 1 do 5)

* Nivo energije: 5/5
* Nivo razigranosti: 4/5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4/5
* Odnos prema deci: 4/5
* Potrebno održavanje: 1/5
* Nezavisnost: 2/5

Bonus video: 

Izvor: petfinder.com, purina.com, bo.orsitaning.ru

Pročitajte još: RASE MAČAKA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari