NaslovnaRase pasaHrtoviIRSKI VUČJI HRT

IRSKI VUČJI HRT

  • Naziv rase: Irski vučji hrt
  • Originalni naziv rase: IRISH WOLFHOUND
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 76
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – Hrtovi
  • Poreklo: Irska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 6-8 godina

Irski vučji hrt je stara rasa pasa, prepoznatljiva po svom specifičnom izgledu kao i ogromnoj visini. Odličan je lovac, ali i privržen i veran kućni ljubimac. Divnog karaktera, tih i prijateljske naravi.

POREKLO

Irski vučji hrt je jedna od najstarijih rasa pasa na svetu. Prema nekim izvorima, pas koji veoma liči na njega se spominje oko 400 godina pre Hrista u zapisima o istoriji starog Rima. Kelti su ih koristili u svojim pohodima, ali i kao pse čuvare. U Irsku su stigli sa Rimljanima. U Irskoj su se koristili kao lovački psi, najviše kao lovci na vukove po čemu su i postali poznati. Kasnije su postali popularni među bogatijim slojevima društva koji su ih često razmenjivali kao poklone. Početkom 19. veka su kao rasa bili na ivici izumiranja, ali su zahvaljujući britancu Džordžu Grahamu spaseni od izumiranja.

IZGLED

irski-vučji-hrt-rase-pasa-moj-ljubimac (1)
foto: Pixabay

Irski vučji hrt je jedan od najvećih pasa na svetu. Veoma je snažan, a u isto vreme i dosta lagan za psa te veličine. Glava mu je duga, uši su male a oči tamne. Poseduje snažan i mišićav vrat, a glavu nosi uspravno i ponosno. Stomak je kod ovog psa stegnut i blago uvučen, grudi su duboke i široke. Dlaka je dosta duga i tvrda, prekriva celo telo psa kao i noge. Na glavi prelazi preko očiju i donje vilice. Javlja se u sledećim bojama: sivoj, crvenoj, potpuno beloj, crnoj i jelenje smeđoj. Prosečna visina mužjaka se kreće između 81 i 86 cm, a najmanja dozvoljena visina iznosi 79 cm. Minimalna težina iznosi 55 kg.

NARAV

U pitanju je pas zaista sjajnog karaktera. Pored toga što je izuzetan lovac, kao ljubimac je izuzetno privržen svojoj porodici i vlasniku. Tih je i društven, ne voli da provodi vreme sam, najviše će uživati u tome da bude okružen svojom ljudskom porodicom. Nikako ne trpi zapostavljanje niti bilo koji vid grubosti. Potrebna im je rana socijalizacija i dresura, i dosledan vlasnik koji će znati pravilno i pozitivnim metodama da dresira ovog psa. Sa decom su sjajni i pažljivi, ali zbog veličine ovog psa nije preporučljivo ostavljati ih sa decom bez nadzora kako ih ne bi u igri slučajno povredili. Prema ljudima nisu nikada agresivni, ali poseduju izuzetan zaštitnički instinkt ukoliko je bilo koji član njihove ljudske porodice ugrožen. Sa drugim ljubimcima će se dobro slagati ukoliko su odrasli zajedno.

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog ogromne veličine ovog psa, najbolje ga je držati u seoskoj ili prigradskoj sredini u kući sa pristupom dvorištu. Mogu se navići i na život u stanu, uz dovoljnu količinu svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Redovne šetnje na povodcu se podrazumevaju a poželjno je voditi ih na redovno istrčavanje. Dlaka im nije zahtevna za negu, dovoljno joj je četkanje jednom nedeljno. Ono na šta je potrebno izuzetno obratiti pažnju jeste ishrana ovog psa, počevši od najranije mladosti psa. Potrebna im je kvalitetna i bogata ishrana kako se ne bi usporio njihov brz rast. Takođe, preporuka je da im se ne dozvoli trčanje uz i niz stepenice dok su u razvoju kako bi se izbegle povrede kojima su skloni. Kao i mnoge velike rase, ovaj pas ima kratak životni vek. Najčešći zdravstveni problemi koji se javljaju su rak kostiju, dilataciona kardiomiopatija i torzija želudca.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umeren nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari