NaslovnaMAČKEZVUKOVI KOJE MAČKE NE VOLE DA ČUJU

ZVUKOVI KOJE MAČKE NE VOLE DA ČUJU

Mačke poseduju izvrsno čulo sluha sa visokim frekvencijskim opsegom od 45 do 65.000 herca, što je mnogo više od ljudi, a čak i od pasa. Evolucija je mačkama dala ovo neverovatno čulo sluha, kako bi u prirodi mogle što bolje da čuju svoj plen, čak i na povećoj udaljenosti. Upravo zbog ove osobine je domaće odnosno kućne mačke poprilično lako uplašiti, jer čuju i reaguju i na najtiši zvuk.

Postoje brojni zvukovi koje mace baš ne vole, a za vas smo u nastavku izdvojili nekoliko najčešćih.

Zvuk blendera – ovaj zvuk je na vrhu liste, jer pored toga što nervira ljude, vrlo je iritirajuć i za naše mezimice. Pored toga što je vrlo glasan, ovaj zvuk može delovati i vrlo uznemirujuće.

Zvuk udaranja poklopca o lonac ili šerpu – Kao što i ljudi ne vole situacije kada neko vrlo glasno upotrebljava pribor za jelo, udara glasno escajgom po tanjiru i sl, tako i mačkama ovaj zvuk ni najmanje ne prija. Pored toga, vrlo im smeta i kada poklopac udari o lonac, ili kada dođe do sudara tiganja i šerpe.

Zvuk padanja teških predmeta – Teški predmeti poput knjiga mogu napraviti snažnu buku pri padu sa velike visine. Pored buke, pad težeg predmeta može stvoriti i vibracije koje mogu izazvati zabrinutost kod mačke.

Zvuk pucanja balona – Retko koja mačka će imati mirnu reakciju ukoliko balon pukne u njenoj blizini. Ovaj zvuk dolazi iznenada, pritom je vrlo glasan zbog čega ga mace zaista ne vole.

Buka od vatrometa – Mačke, kao i psi baš ne vole vatromet. Njihove osetljive uši vrlo lako detektuju ovu vrstu buke i ona im može izazvati vrlo burnu reakciju. Ukoliko se mačka nađe u blizini vatrometa vrlo često će reagovati strahom, sakrivanjem od vatrometa kao i drhtanjem.

Zvuk boce sa lakom za kosu – ovo retko kom vlasniku mačke padne na um, ali mačkama izuzetno smeta zvuk laka za kosu zbog svoje piskavosti. Mačke ovaj zvuk povezuju sa zvukom koji zmija proizvodi, i smatraće ga alarmom za opasnost.

Zvuk metalne folije – Za ljude skoro nečujan zvuk, ali za mačke izuzetno glasan i iritantan. One ne vole da čuju odmotavanje, gužvanje, cepanje ili stavljanje folije preko posuda sa hranom.

Zvuk grmljavine – Čak i pre nego što počne pljusak praćen grmljavinom, gotovo sve mace će biti uznemirene i potražiti zaklon. One obično mogu da predosete dolazak grmljavine i često će potraŽiti utočište u krilu svog vlasnika ili u nekom tihom uglu ispod ćebeta.

Zvižduk čajnika – Čajnik ima vrlo specifičan pisak, koji je namenjen tome da signalizira kada je potrebno skloniti ovaj predmet sa vrele ringle. Ovaj i za ljude vrlo iritantan i glasan zvuk, macama takođe izuzetno ne prija.

Izvor: magazin.novosti.rs

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari