NaslovnaMAČKEPERSIJSKA MAČKA

PERSIJSKA MAČKA

  • Naziv rase: PERSIJSKA MAČKA
  • Originalni naziv rase: Felis catus
  • Poreklo: Persija (Iran)
  • Veličina: Srednja do velika
  • Prosečan životni vek: 15 – 20 godina

Persijska mačka je jedna od nastarijih rasa domaćih mačaka. Početkom 20. veka postala je jedna od najpopularnijih čistokrvnih mačaka i najzastupljenijih rasa na izložbama. Smatraju se najmirnijom rasom, tolerantnom prema drugim mačkama i vernom vlasniku.

POREKLO

Tačno mesto porekla persijske mačke nije poznato, ali su kao rasa uvrštene oko 1871. godine. Prvi put su u Evropi viđene oko 1500-ih godina u karavanima iz Persije (sada Irana) i Turske. Smatra se da je duga dlaka postala vremenom, spontano mutacijom gena mačaka u hladnim planinskim predelima Persije.

Prvi put su prikazani na izložbi mačaka u Engleskoj, a popularnosti rase doprinelo je što je kraljica Viktorija imala persijske mačke.

IZGLED

Telo persijske mačke je krupno i mišićavo. Iako se ne vidi po ovom dlakom, persijske mačke su izuzetno mišićave. Glava je okrugla i široka, a oči su široko postavljene. Interesantno je da boja zavisi od boje dlake.

Rep je proporcionalan telu i pun, a noge su krake. Šapice persijske mačke su velike i okrugle i ne treba da vas čude čuperci dlaka između jastučića. Njihov nos je širok koliko i dugačak, sa vrhom u visini donjeg očnog kapka.

NARAV

Kao što smo pomenuli, persijske mačke su najmirnije i uzdržane mačke. Ne poznaju hiperaktivnost i drži ih reputacija „nameštaja sa dlakama“. Ipak, vole da se igraju u pauzama odmaranja. Nemojte ih shvatiti pogrešno, veoma su inteligentne, samo nisu aktivne kao neke druge rase i više vole da leže.

Odane su ljudima, ali tek kada zadobijete njihovo poštovanje i ljubav. Vole pažnju i maženje, ali vas neće maltretirati da joj to pružite sad i odmah. S druge strane, poznate su promene u raspoloženju ukoliko im dugo uskratite pažnju, pa će vam to sigurno pokazati.

persijska-mačka

ZDRAVLJE I NEGA

Persijska mačka ima gustu, vunastu poddlaku, zbog čega može doći do zapetljavanja. Ukoliko se dlaka zamrsi ne može se više četkati, već se mora iseći. Persijanere treba i kupati, jer se čista dlaka manje mrsi. Dlaka zahteva svakodnevno održavanje i četkanje, a mnogima treba i stručna pomoć u tome.

Zbog duge dlake najviše zdravstvenih problema mogu imati na koži, zbog neredovnog ili netačnog održavanja. Pored toga, zbog oblika glave, ova rasa ima veći rizik ka infekcijama disajnih puteva, prevelikim suzenjem očiju, nepravilnim zubima..

STATISTIKA
(na skali od 1 do 5)

* Nivo energije: 1
* Nivo razigranosti: 3
* Odnos prema drugim ljubimcima: 4
* Odnos prema deci: 4
* Potrebno održavanje: 5
* Nezavisnost: 2

Izvor: Vikipedia

Pročitajte još: RASE MAČAKA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari