Home Rase mačaka SIJAMSKA MAČKA

SIJAMSKA MAČKA

  • Naziv rase: SIJAMSKA MAČKA
  • Poreklo: Sijam (Tajland)
  • Veličina: Srednja
  • Prosečan životni vek: 11 – 15 godina

Sijamske mačke su veoma inteligentne, društvene i glasne. Od svih mačaka izdvajaju se kao „pričalice“, pa očekujte da će sa vama komunicirati i neće vam ostati dužna na bilo kakvu pridiku. Društvo im je potrebno, pa ne biraju sa kime će se igrati – druge mačke, psi ili ljudi.

POREKLO

Jedne su od najstarijih domaćih rasa mačaka, a po poreklu su iz Sijama (sada Tajlanda). Po pisanjima, one su tada živele u palatama i hramovima i čuvali su dokumenta i ostale dragocenosti Budističkih hramova. U Evropu prvi put stižu 1884. godine i to u Veliku Britaniju gde su bile prikazane na izložbi mačaka. Do sada postoji više klasifikacija stare Sijamske rase, od kojih je kod nas najpopularnija Thai mačka.

IZGLED

Sijamske mačke su srednje dužine, dok mužjaci mogu da budu veoma dugački. Telo im je mišićavo, veoma elegantno i proporcionalno. Najprepoznatljivije su po svojoj boji. Telo im je dominantno krem/bele ili pesak boje, dok su krajevi tela: uši, njuške, noge i rep tamnije boje, najčešće crne ili tamno braon.

Oči su im bademastog oblika, izrazito prodorne plave boje. Rep im je umereno dugačak, tanak i ravan do vrha. Njihovo krzno je kratko, pripijeno uz telo i svilenkasto na dodir.

sijamska-mačka

NARAV

Nametljivo su društvene, razigrane i zavisne od društva ljudi. Umeju veoma jasno da stave do znanje ljudima šta žele i ne smiruju se dok to ne dobiju. Ukoliko volite da pričate sa vašim ljubimcem, u sijamskoj mački ćete dobiti sagovornika. Neretko se dešava da odgovaraju na pridike, pa izdaleka može izgledati kao da se svađate sa mačkom.

Vežu se za ljude, a ponekad razviju posebnu sklonost prema konkretno jednoj osobi. Koliko znaju da vas vole, toliko će vam vrlo jasno pokazati da su ljute i to uglavnom ignorisanjem. Mogu i naučiti neku posebnu igru i zahtevaće da to ponavljate. Kako znaju da se igraju sa mačkama i ljudima, tako mogu i sa psima, mada će to nekada izgledati kao agresivna igra. Nekada se za sijamske mačke upravo pominje da su agresivne, ali u većini slučajeva je to njihov način da privuku pažnju, igraju se, a možda i da pokažu da su ljute.

sijamska-mačka-mačke-igra

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog oblika glave, najveći rizik ove mace imaju za respiratorne bolesti. Najčešći fizički deformiteti kod ovih mačaka su ukrštene oči ili savijen rep, ali za to nije potrebna medicinska pomoć.

Kasnije kroz život mogu da razviju oboljenja očiju, poput glaukoma. Pored toga, kod starijih primeraka pojavljuju se problemi sa srcem i kamencem mokraćne bešike.

STATISTIKA
(na skali od 1 do 5)

* Nivo energije: 4
* Nivo razigranosti: 5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3
* Odnos prema deci: 2
* Nezavisnost: 1
* Potrebno održavanje: 1

Pročitajte još: RASE MAČAKA

Previous articlePERSIJSKA MAČKA
Next articleKANE KORSO

2 COMMENTS

  1. U jednom vašem tekstu piše da su Sijamske mačke odlične za aktivnu decu, a u ovom tekstu je navedena ocena 2/5 za odnos prema deci. Zašto? Zbunjen sam

    • Imam ja sijamca 7 meseci mačak. Sa mojom decom se najviše i najlepše igra. Obožava ih. Kod mene lično je ocena 5/5. Imam još jedan primer, moj drugar ima sijamsku mačku 3 meseca starija od mog mačka, i ona se igra sa njegovom decom po ceo dan. Tako da se ne bunite zbog toga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U RIU ODRŽAN KARNEVAL ZA PSE (FOTO)

KARNEVAL ZA PSE - Tradicionalne parade kao i ulične zabave koje se u uobičajnim okolnostima održavaju u Rio De Ženeiru oko Sambadroma su otkazane...

DOMAĆE MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU?

MAČKE JEDU VIŠE U ZIMSKOM PERIODU - Nedavno je u Francuskoj sprovedena studija o sezonskom unosu hrane kod mačaka, što je do sada najveća...

ODLAZAK NA PLANINARENJE SA PSOM – ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

PLANINARENJE SA PSOM - Ukoliko ste planinar, vaš četvoronožni drugar vam može biti idealno društvo za planinu. Psi obožavaju da budu na otvorenom, a...

MAČAK UGINUO NAKON ŠTO JE SPASIO DECU OD ZMIJE OTROVNICE

Domaći kratkodlaki mačak po imenu Artur se igrao u dvorištu porodične kuće sa dvoje dece svojih vlasnika kada je primetio zmiju kako se približava. Kako...

MERLIN – NAMRGOĐENI RAGDOL

Merlin je mačak rase ragdol koji je zahvaljujući svojim prodornim očima i večito namrgođenom izrazu lica postao internet senzacija. Merlin sa svojim vlasnicima živi u...

poslednji komentari