NaslovnaRase mačakaSIJAMSKA MAČKA

SIJAMSKA MAČKA

  • Naziv rase: SIJAMSKA MAČKA
  • Poreklo: Sijam (Tajland)
  • Veličina: Srednja
  • Prosečan životni vek: 11 – 15 godina

Sijamske mačke su veoma inteligentne, društvene i glasne. Od svih mačaka izdvajaju se kao „pričalice“, pa očekujte da će sa vama komunicirati i neće vam ostati dužna na bilo kakvu pridiku. Društvo im je potrebno, pa ne biraju sa kime će se igrati – druge mačke, psi ili ljudi.

POREKLO

Jedne su od najstarijih domaćih rasa mačaka, a po poreklu su iz Sijama (sada Tajlanda). Po pisanjima, one su tada živele u palatama i hramovima i čuvali su dokumenta i ostale dragocenosti Budističkih hramova. U Evropu prvi put stižu 1884. godine i to u Veliku Britaniju gde su bile prikazane na izložbi mačaka. Do sada postoji više klasifikacija stare Sijamske rase, od kojih je kod nas najpopularnija Thai mačka.

IZGLED

Sijamske mačke su srednje dužine, dok mužjaci mogu da budu veoma dugački. Telo im je mišićavo, veoma elegantno i proporcionalno. Najprepoznatljivije su po svojoj boji. Telo im je dominantno krem/bele ili pesak boje, dok su krajevi tela: uši, njuške, noge i rep tamnije boje, najčešće crne ili tamno braon.

Oči su im bademastog oblika, izrazito prodorne plave boje. Rep im je umereno dugačak, tanak i ravan do vrha. Njihovo krzno je kratko, pripijeno uz telo i svilenkasto na dodir.

sijamska-mačka

NARAV

Nametljivo su društvene, razigrane i zavisne od društva ljudi. Umeju veoma jasno da stave do znanje ljudima šta žele i ne smiruju se dok to ne dobiju. Ukoliko volite da pričate sa vašim ljubimcem, u sijamskoj mački ćete dobiti sagovornika. Neretko se dešava da odgovaraju na pridike, pa izdaleka može izgledati kao da se svađate sa mačkom.

Vežu se za ljude, a ponekad razviju posebnu sklonost prema konkretno jednoj osobi. Koliko znaju da vas vole, toliko će vam vrlo jasno pokazati da su ljute i to uglavnom ignorisanjem. Mogu i naučiti neku posebnu igru i zahtevaće da to ponavljate. Kako znaju da se igraju sa mačkama i ljudima, tako mogu i sa psima, mada će to nekada izgledati kao agresivna igra. Nekada se za sijamske mačke upravo pominje da su agresivne, ali u većini slučajeva je to njihov način da privuku pažnju, igraju se, a možda i da pokažu da su ljute.

sijamska-mačka-mačke-igra

ZDRAVLJE I NEGA

Zbog oblika glave, najveći rizik ove mace imaju za respiratorne bolesti. Najčešći fizički deformiteti kod ovih mačaka su ukrštene oči ili savijen rep, ali za to nije potrebna medicinska pomoć.

Kasnije kroz život mogu da razviju oboljenja očiju, poput glaukoma. Pored toga, kod starijih primeraka pojavljuju se problemi sa srcem i kamencem mokraćne bešike.

STATISTIKA
(na skali od 1 do 5)

* Nivo energije: 4
* Nivo razigranosti: 5
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3
* Odnos prema deci: 2
* Nezavisnost: 1
* Potrebno održavanje: 1

Pročitajte još: RASE MAČAKA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari