NaslovnaZANIMLJIVOSTIMAČKE, ZMIJE, KRABE - UPOZNAJTE 7 OSTRVA KOJIMA VLADAJU ŽIVOTINJE

MAČKE, ZMIJE, KRABE – UPOZNAJTE 7 OSTRVA KOJIMA VLADAJU ŽIVOTINJE

Postoje neki krajevi naše planete na kojima su životinje vladari, ili i sada, ili su to nekada bili. Radi se o mestima gde je svoju vladavinu proglasila jedna vrsta životanja, a negde posete nisu ni preporučene.

Kako je do toga došlo možete pročitati u nastavku:

Ostrvo zečeva, Japan

Na japanskom ostrvu Okunošima ranije se proizvodilo hemijsko oružje, međutim sada tim prostorom „caruje“ oko 700 zečeva. Psima i mačkama je zabranjen ulaz na ostrvo, a o zekama se brinu posetioci koji ostavljaju hranu i vodu, budući da je voda na ostrvu zagađena.

Ostrvo majmuna, Liberija

Nakon što je medicinska istraživačka ustanova New York Blood Center zatvorena 2005. godine, 66 šimpanzi na kojima su ispitivali vakcine, oslobođeno je na jedno malo ostrvo. Mesto je ubrzo dobilo ime Ostrvo majmunameđutim stanje nije dobro, zato što je pre četiri godine ova ustanova prestala da plaća ljude koji su se brinuli o šimpanzama.

Ostrvo mačaka, Njujork

Ovo ostrvo ubrojili smo na spisak, iako trenutno mačke nisu baš potpuni vladari. Naime, pre tri godine potvređeno je da na ostrvu Tonavonda u blizni Bafala na 345.000 kvadratnih metara živi na hiljade mačaka. Građani su rešili da se u tu vladavinu ipak umešaju, tako što su mačke bukvalno odneli sa ostrva. Mačići su dati na usvajanje, dok su odrasle mačke sterilisane i kastrirane, pa vraćene na ostrvo.

Ostrvo pacova, Aljaska

Na jednom od ostrva koji pripadaju Aleutskim kasnih 1700-tih ogdina nasukao se japanski brod, nakon čega je krenula duga vladavina pacova. Oni su pustošili morkse ptice koje nisu imale prirodnu zaštitu za odbranu od napadača sa zemlje. Vladavina pacova zavšrena je 2008. godine kada je nekoliko agencija radilo na tome da se prospe otrov po ostrvu i iskorene glodari. Tek 2010. godine saopšteno je da je ostrvo oslobođeno i preimenovano je u Hawadax.

Ostrvo kraba, Australija

Božićno ostrvo pripada Australiji, a locirano je u Indijskom okeanu. Iako je naseljeno ljudima, najpoznatiji stanovnici ovog ostrva su crvene krabe. Na 1.000-2.000 ljudi na ostrvu dolazi 25.000 crvenih kraba koje su dugačke svega 116 milimetara.

Ostrvo zmija, Sao Paolo

Na malo ostrvo na obali Sao Paola, Ilja de Keimada Grande, posete nisu preporučene jer ovde caruju zmije. Pejzaži su prepuni otrovnih zmija Bathrops insularis, retke vrste zmija. Neke legende kažu da se pet zmija nalazi na jednom kvadratnom metru, ali biolozi ipak smatraju da je realnija procena da se jedna zmija nalazi na jednom kvadratnom metru.

Svinjska plaža, Bahami

Ono što ste sigurno videli na društvenim mrežama je Big Mejdžor Kej, odnosno poznatije kao Svinjska plaža na Bahamima. Radi se o nenaseljenom mestu u okrugu Eksume, na kojem živi oko 20 svinja, koje privlače veliku pažnju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari