NaslovnaZANIMLJIVOSTIPET NAJSKUPLJIH RASA MAČAKA NA SVETU

PET NAJSKUPLJIH RASA MAČAKA NA SVETU

Pojedine rase mačaka mogu dostići poprilično vrtoglavu cenu, neke od njih mogu koštati koliko i stan ili automobil. Najčešći razlog visoke cene je interesantan izgled, retkost rase, popularnost ili niska stopa plodnosti.

Za vas smo izdvojili pet rasa mačaka koje se ubrajaju u najskuplje kućne ljubimce na svetu.

Ašera – je izuzetno retka rasa i prate je brojne kontroverze zbog njenog načina nastanka. Prema nekim izvorima nastala je od azijskih leoparda. Može da dosegne visinu od metar ipo i težinu između 12 i 15 kg što je čini jednom od najvećih mačaka na svetu. Važi za izuzetno retku rasu, od 2006. godine na ovamo je prodato svega 100 primeraka ove rase. Njena cena se obično kreće oko 12 000 funti, ali zbog izuzetne retkosti može dostići cenu i do 100 hiljada evra.

Savana – se smatra drugom najskupljom mačkom na svetu, a u Ginisovoj knjizi rekorda nosi titulu najviše mačke. U nekim delovima sveta je zabranjeno njeno držanje i odgajanje, a u pitanju je retka rasa jer mužjaci imaju nisku stopu plodnosti. Njena cena se kreće između 6 i 30 hiljada evra, a interesantan podatak je i to da pevač Džastin Biber ima mačku ove rase.

Bengalska mačka – je jedna od najpopularnijih rasa mačaka na svetu. Zbog specifičnih šara ova mačka podseća na leoparda, samo naravno mnogo manjeg. Cena ove rase se kreće od 8 do 21 hiljade evra, a zakonom su zabranjene u pojedinim mestima poput Njujorka, Sijetla i na Havajima.

Sfinks –  poznata po izuzetno upečatljivom izgledu i nedostatku krzna. Važi za egzotičnu rasu, jer ju je vrlo teško pronaći, a takođe je i jedna od retkih čistokrvnih rasa. Ova rasa jede više u odnosu na druge mačke, i potrebna joj je dodatna briga u hladnijim mesecima. Njena cena se kreće između 4 i 8 hiljade evra.

Persijska mačka – važi za jednu od najstarijih rasa mačaka na svetu, a početkom 20. veka je postala jedna od najpopularnijih i najzastupljneijih rasa na izložbama širom sveta. Vrlo su tolerantne, opuštene i obožovaju dremku i spavanje, mogu spavati i do 20 sati dnevno. Njihova cena se kreće između 3 i 4 hiljade evra.

Izvor: magazin.novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari